Chłodnia – budowa, zastosowanie, zalety

Chłodnia to coś, co musi znajdować się nie tylko w firmach zajmujących się produkcją lub przetwarzaniem mrożonej żywności. Niska temperatura jest potrzebna przy wszystkich produktach spożywczych. Dzięki temu zachowują one swoje właściwości i nie psują się.

Agregat chłodniczy – niezbędny element każdej chłodni

chłodniaSą oczywiście produkty bardziej i mniej wrażliwe na zmiany temperatury. Jajka można spokojnie przechowywać w temperaturze pokojowej, ale już jogurt naturalny szybko by skisnął. Jest też kategoria produktów mrożonych oraz głęboko mrożonych. Tutaj znajdziemy głównie mięsa, ryby, owoce morza, frytki, mrożonki, ale także ciasto na pieczywo głęboko mrożone. Chłodnia sprawia, ze można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy bez utraty świeżości. Chłodnie i mroźnie można znaleźć w firmach spożywczych, jak również w piekarniach czy w restauracjach. Jednak żeby spełniały one swoje funkcje to muszą być dobrze zbudowane. Przede wszystkim takie pomieszczenie powinno być dobrze zaizolowane. Nie powinno się do niego przedostawać ciepłe powietrze z zewnątrz, ale też chłód nie powinien wydostawać się na zewnątrz. Izolacja jest szczególnie ważna w restauracjach i barach, ponieważ tam chłodnia znajduje się blisko kuchni.

agregaty chłodniczeW takim miejscu warto zadbać również o dobre drzwi do chłodni, które powinny być grube i solidne. W każdej mroźni zdecydowanie muszą znaleźć się najlepszej jakości agregaty chłodnicze do chłodni z Warszawy. To dzięki nim temperatura utrzymuje się poniżej zera. Agregaty muszą być niezawodne, bo w przypadku awarii cała żywność musi zostać szybko przeniesiona w inne miejsce, inaczej się rozmrozi i zepsuje, a jak wiadomo ponowne mrożenie nie jest możliwe. Można tak zrobić, ale wtedy ryzykuje się, że pojawią się bakterie, a jedzenie spowoduje zatrucie pokarmowe. Są różne agregaty dopasowane do potrzeb konkretnej firmy i które mogą chłodzić pomieszczenie do rożnych temperatur, nawet do minus pięćdziesięciu stopni. W chłodni bardzo przydaje się także automatyka. Dzięki niej temperatura będzie raz ustawiona i gotowe, można też nią sterować w zależności od potrzeb, rozmrażać chłodnię. Automatyka przydaje się także przy otwieraniu drzwi. Dzięki temu nikt niepowołany nie dostanie się do chłodni, a drzwi same się nie otworzą.

Z panelem sterowania zawsze możemy kontrolować wszystkie aspekty działania mroźni. Chłodnia na pewno posiada wiele zalet i powinna znajdować się w każdej firmie zajmującej się przemysłem spożywczym. Warto jednak poświęcić czas na wybór dobrego agregatu chłodniczego i automatyki do chłodni czy mroźni.